Mitä mindfulness on minulle

posted in: Blogi | 0
Mindfulness VauMii
Kuva: Minna Korkia-Aho

Mitä mindfulness on minulle

Tässä kirjoituksessa kerron, mitä mindfulness on minulle; minkälaista elämäni oli ennen säännöllistä harjoitusta, kuinka olen mindfulnessiin tutustunut ja minkälaista on ollut kasvu Mindfulnessohjaajaksi. Jaan lopuksi vielä helpon harjoituksen, joka mahtuu kiireiseenkin arkeen.

Läsnäolon sietämätön saavuttamattomuus

Muistan, kuinka pelkäsin kehoni muutosta raskausaikana, ja kuinka pahoinvointi sai minut toivottomuuden tilaan. Muistan, kuinka synnytyksessä ajattelin kuolevani kipuun ja kuinka synnytyksen kulku keskeytyi. Muistan, kuinka supistuksen heikentyessä jo pelkäsin seuraavaa. Muistan, kuinka mieli vastusti oman ajan vähäisyyttä ja kaikkea sitä mikä ei enää kuulunut päivääni vauvan myötä. Muistan, kuinka vertasin itseäni muihin äiteihin, ja väsyin yrittäessäni olla joka tavalla mahdollisimman hyvä äiti. Muistan, kuinka räyhäsin kaksivuotiaalle hänen kiukustaan, kun en osannut muuta kuin mennä mukaan ja hyökätä vihan tunnetta vastaan. Muistan, kuinka vahvasti itseäni näistä syyllistin, häpesin. Muistan, kuinka vaikea oli istua alas ja rakentaa legoja 3-vuotiaani kanssa, kuinka mieli yritti ratkoa epäonnistuneita valintoja, ja löysi jatkuvasti lisää keskeneräisiä kotitöitä, joiden tekemisen jälkeen voisin rauhassa istua alas, siinä silloinkaan onnistumatta.

Mindfulness harjoitus osaksi arkea

Tutustuin mindfulnessiin ensimmäistä kertaa 2013 Valmentamon Life Coach -koulutuksessa. Ostin myöhemmin itselleni kirjan Tietoinen läsnäolo, joka sisälsi myös äänitteet. Luin kirjan ja otin tavaksi joka iltapäivä asettua selinmakuulle sohvalle ja 15 minuuttia vain kuunnella meditaatioharjoitusta. Toisinaan nukahdin, niin väsynyt olin, mutta joka kerta tunsin, että päivä jatkui jotenkin rauhaisampana. Osallistuin Mindfulness-viikonloppuun 2018 ja otin harjoittelun osaksi arkeani.

Nyt kun takana on kaksi vuotta säännöllistä päivittäistä harjoittelua, mindfulness on minulle rentoutumisen ja levon sijaan, tietoista, uteliasta, hyväksyvää ja lempeää suhtautumista käsillä olevaan hetkeen. Se on minulle tapa yhdistyä itseeni, kuulla omat tarpeeni, vähän niin kuin päivittäinen ”date” oman itseni kanssa. Se on minulle tapa rauhoittua hektisen päivän lomassa ja tapa pitää huolta itsestäni, hyvinvoinnistani ja mielenterveydestäni. Se on työkalu vaikeiden tunteiden kohtaamiseen. Siitä on tullut rutiini, jota huomaan tarvitsevani. Se on minulle keino, jolla saan etäisyyttä mieleni malleihin, reaktioihini ja se auttaa minua hyväksymään tämän hetken sellaisena kuin se on, vastustamisen sijaan.

Mindfulness on auttanut minua äitinä suhtautumaan lasteni vaihtuviin tunnetiloihin vähemmän reaktiivisesti. Se on auttanut minua kuulemaan myös itsemyötätuntoisen äänen sisälläni, lohduttanut minua, kun olen ollut uuvuksissa. Se on tuonut levollisuutta olla siinäkin, missä en juuri nyt haluaisi olla. Se on auttanut suhtautumaan omiin ajatuksiini, vain ajatuksina syyllistämättä tai takertumatta niihin.

Kasvu ohjaajaksi

”Tämä on se tapa, jolla haluan olla tässä maailmassa; läsnäollen, hyväksyen ja itsemyötätuntoisesti ja auttaen myös muita voimaan paremmin itsensä kanssa.” Tämän lauseen kirjoitin ensimmäisenä opintopäivänä vastauksena kysymykseen: ”Miksi olen täällä?”. Ymmärrän, että olen jonkin itselle hyvin tärkeän asian parissa; tavassa olla ja elää on kysymys arvoista. Ihan sama mitä teen, näin haluan sen tehdä. Koen, että se palvelee myös muita ihmisiä ympärilläni ei vain minua. Koen, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmisten olisi parempi olla itsensä kanssa, meillä olisi kykyä olla läsnä, taitoa kohdata tunteita ja kykyä toimia ystävällisyydestä käsin.

Mindfulness ohjaajakoulutus Mindfulnessinstituutissa 2019 on ollut minulle voimakas kokemus. Vaikka kuvittelin olleeni harjoituksessani jo pitkällä aloittaessani koulutuksen, ymmärrän nyt olleeni vasta aivan alussa. En usko, että olisin voinut löytää itselleni ammattitaitoisempaa, lempeämpää, ystävällisempää ja inspiroivampaa kouluttajaa kuin Hanne Laasala, jolle iso kiitos upeasta matkasta.

Tarvitsin tämän koulutuksen itseäni varten. Lähdin etsimään rakkautta ja sisäistä rauhaa, ja löysin kaikki ne esteet mitä olen itse niiden eteen rakentanut. Olen oivaltanut isoja asioita itsestäni ja asenteestani elämää kohtaan. Olen kipuillut, mutta sinnitellyt kiinni harjoituksessa. Olen tullut tietoiseksi ajatuksistani, oppinut harjoituksen avulla pitämään huolta mielenterveydestäni. Olen omaksunut uuden tavan elää ja olla. Olen löytänyt uudenlaista luottamusta itseeni; mitä ikinä vastaan tuleekaan, tekee se kuinka kipeää tahansa, tiedän että pystyn siihen.

Olen onnistunut saamaan ajatuksiini etäisyyttä ja suhtautumaan niihin lempeydellä syyllistämisen, takertumisen tai identifioitumisen sijaan. Ensimmäistä kertaa olen kuullut myös itsemyötätuntoisen äänen sisälläni. Ensimmäistä kertaa näin kuinka paljon olen vastustanut elämää; menneisyyttä, tätä hetkeä ehkä tulevaakin.

Olen myös saanut tulla erittäin tietoiseksi kaikista itsekriittisistä, lytistävistä ja epätoivoisista ajatuksistani, seuraillut totaaliseen kyllästymiseen asti mieleni negatiivista kehää, ja tutustunut tuomitsevaan mieleeni sen koko komeudessaan.  Olen sinnikkäästi opetellut katsomaan ajatuksiani lempeydellä, osana ihmisyyttä, etäämmältä ja hyväksyen. Uudestaan ja uudestaan muistuttanut itselleni: ”Nämä ajatukset ovat vain ajatuksia, ne eivät ole totta, ne eivät ole yhtä kuin minä itse.”

Pelkkää lempeässä läsnäolossa lillumista, kasvuni ei siis ole ollut ja hyvä niin. En tiedä minkälaista kasvu ohjaajaksi olisi ollut ilman uupumusta, jonka kanssa tämän matkani nyt taitoin? Toisaalta, en varmasti olisi uupumuksestani päässyt polvilleni ilman säännöllistä mindfulnessharjoitusta. Tämä koulutus oli minua varten, elämää varten.

Mindfulness VauMii
Kuva: Minna Korkia-Aho
Mindfulness harjoitus sinulle

En tiedä parempaa työkalua kohdata elämän muutoksia, haasteita, kipua ja omia pelkoja. En tiedä parempaa työkalua löytää yhteys omaan itseen ja oppia olemaan läsnä tälle hetkelle ja kirkastaa sitä mikä elämässä on hyvää ja oikein jo nyt. Siksi olen enemmän kuin iloinen, voidessani opettaa tätä taitoa nyt eteenpäin.

Monesti ajatellaan, että läsnäolon harjoittamiseen ei vaan löydy aikaa, mutta aloittaa voit vaikka yhdestä syvästä tietoisesta hengityksestä, juuri nyt.

Harjoitus <3

Pysähdy.

Hengitä syvään sisään ja ulos.

Aisti tuntemukset kehossa.

Tiedosta ajatukset ja tunteet mitä on läsnä juuri nyt.

Palaa tekemiseen.

Rakkaudella, uteliaasti ja ihmetellen

Miia Vauhkonen

Mindfulnessohjaaja CMIF

LCF Life Coach

Positive Psychology Practitioner

Voit tutustua Mindfulnessiin yksilöohjauksessa, kursseilla tai workshopeissa.