Valinnat ja hyvinvointi

posted in: Blogi | 0

 

Tässä blogikirjoituksessa kerron sinulle esimerkin omasta elämästäni, päätöksenteon vaikeudesta, sisäisen ja ulkoisen motivaation kamppailusta, ja siitä miten vaikea minun oli sallia itselleni jotakin, mikä tuntui pelkästään ilahduttavalta. Haluan haastaa sinut miettimään, mitä asioita sinä koetat työstää, nähdä toisin, käsitellä tai ”jumpata”? Mikä sinua todella ohjaa päätöksissä? Mitä sinun on helppo sallia itsellesi ja minkä salliminen on sinulle hankalaa? Haluan rohkaista sinua pysähtymään kehosi viisauden äärelle, ja antautumaan sen johdatukselle. Ja listasin sinulle 6 konkreettista askelta, joiden avulla sinäkin voit tehdä valintoja, jotka tukevat hyvinvointiasi.

Kupliva ilo ja innostus vastaan sisäinen puhe

Tänä syksynä tein jotakin minulle rohkeaa; Ilmoittauduin pitkän harkinnan jälkeen mukaan Positiivisen psykologian practioner –koulutukseen, jonka järjestää Joylla yhteistyössä Helsingin kesäyliopiston kanssa. (Olen tästä niin innoissani, että minun on vaikea pysyä nahoissani, mutta yritän.) Huomasin koulutuksen jo viime keväänä ja tunsin jo silloin valtavaa innostusta lukiessani kurssiselosteita. Soitin kouluttajille selvittääkseni lisää, ja olin jo samalta istumalta ilmoittautumassa mukaan Practioner –koulutukseen.

Jokin minussa kehotti kuitenkin vielä miettimään ja tutustumaan aiheeseen rauhassa, joten ilmoittauduin mukaan vain 6 viikon mittaiselle Kohti kukoistusta –verkkokurssille. Tein muistiinpanoja, kirjasin ylös kirjasuosituksia ja varailin aineistoja ahneesti kirjastosta. Kesällä uppouduin luonteenvahvuuksiin, aitoon onnellisuuteen sekä Flow:hun. Tilasin englanninkielisiä kirjoja netistä ja aloin selvittää positiivisen psykologian termistöä ruosteisella englannillani lasten mentyä nukkumaan. Silmät innosta kiiluen, selitin oivalluksiani lähipiirilleni.

Voitko jo tästä hieman päätellä, innostukseni voluumia? Tässäkin kohtaa vielä ajattelin, että nyt ei kuitenkaan ole aikataulullisesti tai taloudellisesti, tai ylipäätään mitenkään, minulle se oikea hetki osallistua koulutukseen. Punnitsin rinnalla vaihtoehtoa, joka tuntui minulle raskaalta ja jopa ahdistavalta, mutta silti jotenkin järkevämmältä ja muka oikeammalta kuin tämä, joka ilahdutti, innosti ja sai minut syttymään.

Kauempaa näkee selvemmin

Lopulta asetin vaakakuppiin nämä kaksi vaihtoehtoa, jotka omasta mielestäni sulkivat toisensa pois. Minulla oli toisessa kupissa jotakin, mikä oli aina kiehtonut minua, mikä sai minun silmäni loistamaan ja puheen kiihtymään, ja jota ajatellessa tunsin kuplivan ilon rinnassa. Ja toisessa kupissa oli epäselvyys, suru, ahdistus ja valtavasti yritystä nähdä tässä tilaisuudessa jotakin hyvää jos vain vielä vähän työstäisin sitä.

Ja kun katsoin itseäni ja vaakakuppiani ikäänkuin ulkopuolisen silmin, hieman etäämmältä, tajusin mitä minun oli tehtävä. Nyt oli minun aikani uskaltaa seurata iloa ja innostusta. Vailla tietoa tulevasta, luottaa vain tähän omaan kehooni ja sen minulle välittämiin tunteisiin ja ohjaukseen. Tämä päätös oli minulle todella vaikea, vaikka näin kirjoitettuna kaikki tuntuu itsestään selvältä. Ihan kuin en olisi voinut itselleni sallia tätä iloa ja riemua, niin kovin työstin toista vaihtoehtoa, yritin saada sen tuntumaan oikealta, mutten onnistunut.

Konkreettisia askeleita kohti hyvinvointia

Tartuin puhelimeen, soitin positiivisen psykologian kouluttajalle ja kysyin päästä mukaan jo alkaneeseen ryhmään Helsingissä. Samana iltana minulla oli opiskelupaikka ja laaja verkkomateriaali mailissa. Minusta tuli, todella innostunut, Positiivisen psykologian practioner –opiskelija.

Ja toiselle vaihtoehdolle sanoin EI, tähän minä en nyt lähtisi mukaan, koska se ei tuntunut hyvältä minulle. Tuntui pelottavalta sanoa ei tarjotulle mahdollisuudelle. Tuntui ikävältä tuottaa pettymys toisille. Tuntui surulliselta päästää irti niistä asioista, jotka olisivat voineet toimia ja joista jo ehdin innostua. Mutta lopulta kaikki ne asiat, jotka minua pitivät kiinni tässä vaihtoehdossa, olivat minulle ulkoisesti motivoivia, eivät sisäisesti.

Hyvä valinta tuntuu hyvältä

En usko ulkopuolisten hyvää tarkoittaviin neuvoihin tai varoittavien esimerkkien voimaan, omaa polkua ja totuutta etsittäessä. Uskon kysymysten oivalluttavaan voimaan ja asioiden tutkailuun rauhassa ja rehellisesti omassa mielessä ja kehossa. Uskon että oivallukset tulevat, kun aika on kypsä. Ja vaikka voisin nyt sättiä itseäni tämän päätöksen kypsyttelyn kestosta, totean vain että tarvitsin tämän ajan tähän oivallukseen ja rohkeuden löytymiseen. Ehkäpä jatkossa voin uskaltautua luottamaan tuntemuksiini jo vähän aiemmin. Ehkä rohkeus ilon ja innostuksen seuraamiseen tuntuu jatkossa jo edes vähän helpommalta. Olen vakuuttunut nyt, että tämä koulutus tulee tavalla tai toisella ohjaamaan minua juuri oikeaan suuntaan elämässäni. Ja mikä parasta, se tuottaa minulle valtavasti iloa juuri nytkin, kun myös ne elämän ja tunteiden kirjon tummat sävyt ovat hyvin vahvasti läsnä.

 

Olen ylpeä itsestäni, että asetuin itseni puolelle ja annoin itselleni luvan valita ilon. Päätöksen jälkeen olo on hyvin helpottunut; juuri näin tämän piti mennäkin. Tästä tuli sittenkin sydämen syksy.

Näin teet valinnan, joka tukee hyvinvointiasi

Seuraavan kerran, kun huomaat olevasi itsellesi haastavan valinnan äärellä, voit kokeilla näitä askelmia:

  1. Tunnista mikä sinulle on aidosti tärkeää elämässäsi
  2. Punnitse vaihtoehtoja rauhassa ja suhteessa arvoihisi
  3. Pysähdy vaihtoehtojen herättämien tunteiden äärelle
  4. Tarkastele tilannetta etäämmältä
  5. Salli itsellesi ilo, helpotus, hyvä mieli, kevyt olo ja ”kuplat rinnassa”
  6. Toimi

Sisäinen motivaatio ohjaa kohti hyvinvointia

Teemme jatkuvasti valintoja, jotka vaikuttavat suoraan omaan hyvinvointiimme ja ohjaavat elämäämme. Mutta mikä meitä ohjaa? Pelko vai luottamus? Sisäinen motivaatio vai ulkoapäin luodut normit, odotukset ja paineet? Raha? Status?

Uskallatko sinä antaa ilon ja innostuksen ohjata valintojasi? Vai järkeistätkö ja löydät aina lopulta itsesi tukalasta tilanteesta, elämästä jonkun toisen unelmaa, tai uupumuksen partaalta?

Ja mitä väliä sillä sitten on, mihin pohjaten kukin päätöksensä tekee? Itseasiassa sillä on väliä; Jos etsit hyvinvointia – jos sinulle on tärkeää voida hyvin – sisäinen motivaatio on se, joka ohjaa sinua oikeaan suuntaan. Eikä se tarkoita silti, että se olisi helppo tie, mutta varmemmin oman näköisesi ja tuntuisesi. Onkin hyvä miettiä, onko hyvinvointi sinulle tärkeää elämässäsi?

Ja ei, juuri nyt sinun ei tarvitse pakottaa päätöstä suuntaan tai toiseen, muuttaa itseäsi tai ajattelutapojasi. Riittää jos juuri nyt voit vain olla rehellinen, tunnistaa toimintamallit itsessäsi ja hyväksyä sellaisenaan. Juuri nyt, se riittää.

 

Ilolla ja innostuksella,

Miia