9 syytä harjoittaa mindfulnessia raskausaikana

mindfulnessraskausaikana

Tässä blogitekstissä käyn läpi, 9 hyvää syytä harjoittaa mindfulnessia raskausaikana ja osoitan, miten mindfulnessharjoittelu tukee äidin hyvinvointia raskausaikana, synnytyksessä, vauvavuosina ja elämässä ylipäätään.

  1. Vähennät isoihin muutoksiin liittyvää stressiä, ahdistuneisuutta ja jännitystiloja

Raskausaika on yksi aikuisiän isoimmista muutosjaksoista. Muutokset ovat hyvin konkreettisia kehossa, mutta niitä tapahtuu myös mielessä, elinympäristössä, suhteissa muihin ihmisiin, arvomaailmassa, ajankäytössä, …

Muutokset, positiivisetkin sellaiset tuovat aina mukanaan myös stressiä. Stressi voi syntyä sisäisesti ajatuksistamme ja kivusta sekä ulkopuolelta tulevista paineista. Raskausaikaan, synnytykseen ja äitiyteen liittyy paljon odotuksia, toiveita ja jopa paineita. Lähestyvä synnytys huolettaa suurinta osaa äideistä, oli takana jo aiempia synnytyskokemuksia tai ei. Myös vauva-arki tuo mukanaan paljon uutta opeteltavaa, katkonaiset yöt väsyttävät ja tarvitaan rutkasti lempeää asennetta, itsetuntemusta, tunnetaitoja, sekä keinoja työskennellä stressin kanssa.

Mindfulness auttaa työskentelemään stressaavien ajatusten kanssa; suhtautumaan ajatuksiin vain ajatuksina ja valitsemaan tietoisesti ne ajatukset, joiden matkaan lähdemme. Mindfulness tutkitusti vähentää stressiä, ahdistusta ja masentuneisuutta sekä kehossa olevia jännitystiloja.

2. Opit työskentelemään synnytyskivun kanssa

Olemme tottuneet suhtautumaan kipuun merkkinä vaarasta tai sairaudesta ja reagoimaan siihen tiedostamatta vastustaen. Synnytyskipu on kuitenkin toisenlaista kipua, se on muutoskipua, joka syntyy kun keho muuttuu paljon lyhyessä ajassa. Koska useimmiten naiset kokevat synnytyksen kivuliaana, on tärkeää työstää omaa suhdetta kipuun jo raskausaikana.

Mindfulnessharjoituksessa opettelemme olemaan sen kanssa mitä on, vaikka se ei olisi miellyttävää. Harjoittelemme suhtautumaan epämukavaan tuntemukseen uteliaasti, avoimesti ja hyväksyen. Jo raskausaika tarjoaa monia mahdollisuuksia harjoitukseen; kolotukset, liitoskivut, pahoinvointi, turvotukset ja tukala olo. Mutta myös synnytyksessä hyödymme tietoisesta hyväksyvästä läsnäolosta. Kun pysymme tietoisena synnytyksessä voimme erottaa kivun kärsimyksestä, jonka luomme itse omilla ajatuksillamme ja tunteillamme, ja ohjata jopa hormonien eritystä kehossamme niin, että synnytys pysyy käynnissä. Mindfulnessin avulla emme siis voi poistaa kipua, vaan voimme oppia suhtautumaan siihen ei-reaktiivisesti.

3. Vahvistat yhteyttä omaan kehoon ja vauvaan raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Suhde omaan kehoon joutuu usein koetukselle raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Raskausaikana kehossa voi olla omituisia tuntemuksia, paino nousee, vastaan voi tulla yllättäviä terveyteen liittyviä haasteita, etkä enää olekaan varma mitä sinun on turvallista tehdä tai syödä. Myös oman kehon kuuntelu ja kunnioittaminen on eri tavalla tärkeää nyt kun se kasvattaa ja ravitsee myös pientä ihmisen alkua sisällään. Yhteys omaan kehoon vahvistuu sen äärelle pysähtymällä, sen hienovaraisia tuntemuksia aistimalla ja kuulostelemalla ja asettumalla kehon puolelle tukemaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla tärkeässä työssään.

Mindfulnessin avulla voit raskausaikana vahvistaa yhteyttä myös vauvaan; antaa vauvan liikkeiden muistuttaa sinua pysähtymään, hengittämään syvään sisään ja ulos ja olemaan läsnä kehon tuntemuksille, ja toisaalta lähettää lempeitä rakastavia ajatuksia vauvalle harjoituksen aikana.

Myös vauva-arkeen mindfulness voi antaa valtavasti voimavaroja; se muistuttaa lempeydestä omaa itseä ja toipuvaa kehoa kohtaan uutta opetellessa ja haasteita kohdattaessa. Lempeän ystävällisyyden harjoittaminen imetyshetkinä vahvistaa äidin ja vauvan sidettä, saa oksitosiinin virtaamaan ja maidon herumaan paremmin.

4. Opit tunnetaitoja, joita tarvitset synnytyksessä ja vanhemmuudessa

Raskausaikaan liittyvät hormonaaliset tunnemyrskyt ja mielialan vaihtelut voivat yllättää. Takataskussa on hyvä olla taitoja, joiden avulla kohdata vaikeitakin tunnetiloja rakentavasti ei työntäen pois tai turruttaen niitä. Tunne- ja tietoisuustaitoja tarvitsemme myös synnytyksessä, sillä kipu ei koskaan ole pelkästään fyysinen ilmiö, vaan siihen liittyy myös vaikeat tunteet ja stressaavat ajatukset. Mindfulness antaa keinoja työskennellä näiden kaikkien elementtien kanssa. Se ei vie niitä pois, vaan auttaa suhtautumaan niihin hyväksyen. Suhtautuminen voi muuttaa kokemusta hyvin radikaalistikin.

Mitä rohkeammin voimme kohdata vaikeitakin tunnetiloja, sitä voimakkaammin voimme tuntea myös janan toisen ääripään tunteita: iloa, onnea, rakkautta ja kiitollisuutta.

Tunnetaitoja voimme opettaa lapsillemme vain siinä määrin kuin niitä itse osaamme ja näin mindfulnessharjoittelu raskausaikana vaikuttaa myös syntyvän lapsen tunnetaitoihin.

5. Opit tuntemaan itsesi, huolehtimaan paremmin hyvinvoinnistasi ja luottamaan itseesi

Mindfulness on lopulta hyvin pitkälti tutkimusmatka omaan itseen. Kun tulemme tietoiseksi kehomme viesteistä, tunteista ja ajatuksistamme, voimme todella kuulla mitkä asiat ovat meille aidosti tärkeitä, mitä tarvitsemme voidaksemme hyvin ja näin myös ottaa aktiivisemman roolin oman itsen hoitamisessa. Tämä tärkeää myös vauvan syntymän jälkeen, sillä äidin hyvinvointi vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin.

Itsensä tuntemisen kautta myös luottamus omaan itseen vahvistuu ja mikä sen tärkeämpää synnytystä ja vanhemmuutta silmällä pitäen. Mindfulnessin avulla voit löytää oman tapasi olla hyvinvoiva äiti.

6. Syvennät ihmissuhteitasi

Kun yhteys omaan itseen vahvistuu ja sinulla on taitoa olla myös vaikeissa hetkissä itsellesi läsnä, voit olla sitä myös kumppanillesi. Nähdä hänetkin ihmisenä, jolla on tarpeita ja tunteita, ja joka haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Mindfulness voi syventää vuorovaikutusta, kun puhumisen sijaan keskityt kuuntelemaan, ajattelemisen sijaan keskityt tuntemaan. Hyväksyvä läsnäolo eheyttää vuorovaikutuksen myötä myös parisuhdetta, joka niin monesti jää liian vähälle huomiolle, kun perheeseen syntyy vauva.

7. Voit katkaista haitalliset sukupolvien väliset ketjut

Äitiys voi nostaa pinnalle myös sen kuinka omat vanhempamme ovat roolissaan onnistuneet. Toisinaan voi tuntua tärkeältä jatkaa samoja perinteitä tai olla mahdollisimman samanlainen vanhempi omalle lapselleen kuin omat vanhemmat ovat olleet, ja toisinaan taas toimia itse täysin eri tavalla. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo vanhemmuudessa voi katkaista sukupolvien välisiä haitallisia ketjuja, sillä tietoisena meillä on mahdollisuus valita miten toimimme. 

8. Opit elämään hetkessä ja nauttimaan tästä erityisestä ajanjaksosta

Voimme elää täyttä elämää vain tässä hetkessä ja silti jopa 50% ajasta mieli suunnittelee tai pelkää tulevaa tai märehtii menneitä. Tässä hetkessä tapahtuu myös vanhemmuus ja synnytys.

Hyväksyvän läsnäolon harjoittaminen auttaa myös huomaamaan ne asiat, jotka elämässämme ovat hyvin, nauttimaan tästä erityisestä ajanjaksosta kaikin aistein. Kuinka paljon kaikkea ihmeellistä jääkään huomaamatta, kun porhallamme eteenpäin autopilotilla tai suoritusmoodissa? Hidastamalla voi huomata, että oikeastaan elämänilo lymyileekin niissä hetkissä kun voit aistia merituulen kasvoilla, mansikan kirpeän makean maun suussa tai vauvan liikkeet vatsassa.

Vauva on myös mitä parhain mindfulnessopettaja, sillä hänellä on kaikki hyväksyvän tietoisen läsnäolon taidot syntyessään, aivan niinkuin ne ovat olleet sinullakin. Voit ottaa siis mallia elämän ja oman kehon ihmettelystä ja tutkimisesta, avoimesta mielestä ja ystävällisestä asenteesta pieneltä opettajaltasi.

9. Lisäät miellyttäviä tunnetiloja arkeesi

Mindfulness on lopulta jatkuvaa ystävällisyyden vahvistamista itseä, muita ja elämää kohtaan. Lempeä ystävällisyys on vastalääke kaikille negatiivisille tunnetiloille; pelolle, surulle ja vihalle. Voimme ohjata huomiota hyvään, vahvistaa lempeyttä itsessämme ja tätä kautta vaikuttaa jopa kehon hormonitoimintaan vahvistaen ja tukien sitä. Lempeys, myötätunto ja kiitollisuus lisäävät oksitosiinihormonin eritystä, mikä on tärkeää esimerkiksi unen, synnytyksen etenemisen ja imetyksen kannalta.

Mindfulness lisää sisäisiä voimavaroja äitiyteen

Kaikki mindfulnessharjoitukset voidaan siis linkittää raskausajan ja synnytyksen tukitoimiksi sekä lisäämään hyvinvointia vauvavuosiin, vanhemmuuteen ja koko elämään.

Ystävällisyys, lempeys ja uteliaisuus asenteena auttavat kohtaamaan haasteita ja nauttimaan hetkestä. Saat keinoja tarkastella ajatuksiasi etäämmältä, olla vaikeidenkin tunnetilojen kanssa ja asettua itsesi puolelle niissä hetkissä kun tarvitset tukea. Voit aktiivisesti vaikuttaa mielesi hyvinvointiin, lisätä konkreettisesti levollisuutta arkeesi säännöllisellä harjoittelulla ja kuulla omat tarpeesi paremmin.

Sinun ei tarvitse hukata itseäsi äitiyteen tai vauvavuosiin, vaan voit löytää itsesi niiden avulla.

*

Näitä taitoja pääset johdollani harjoittamaan raskausaikaan suunnitellulla Mindful Mamapilates -kurssilla, piakkoin ilmestyvällä Mindful Mama -verkkokurssilla sekä yksilövalmennuksessa.

Voit lukea lisää mindfulnessin hyödyntämisesta synnytyksessä täältä. Ja tilata maksuttoman raskausaikaan suunnitellun mindfulnessäänitteen itsellesi täältä.

Rakkaudella, uteliaasti ihmetellen
Miia

Mindfulnessohjaaja CMIF ®
Positive Psychology Practitioner ®
LCF Life Coach ®

Lukusuositus ja lähdekirjallisuus: Mindful Birthning, Nancy Bardacke


 
 

Kirjoittajasta

Olen Miia Vauhkonen, pilates- ja mindfulnessohjaaja, luennoitsija ja valmentaja, hyvinvoinnin lempeä asiantuntija ja oman elämäni ihan oikea taiteilija.

Tutustutaan


Lue lisää aiheesta

Edellinen
Edellinen

Äidin uupumus ei ole heikkoutta, vaan välittämistä

Seuraava
Seuraava

Mindfulness synnytyksessä