Tunnetaidot – mitä ne ovat?

tunne ja tietoisuustaidot mindfulness.jpg

Tässä kirjoituksessa tutustutaan tarkemmin tunnetaitoihin, siihen mitä ne ovat ja ennen kaikkea mitä ne eivät ole. Kerron miten tunnetaidot omaksutaan ja mitä tunnetaitojen harjoittaminen vaatii, sekä mitkä ovat yleisimpiä tunteiden havaitsemisen esteitä.

Sekunnin sadasosan mittainen sytytyslanka

Minua on siunattu erityisen herkällä hermostolla. Tunteiden osalta se tarkoittaa sitä, että tunnen kaikki tunteet hyvin vahvasti kehossani; aistin verensokerin heilahtelut ja muutokset kehonlämmössä, kauhuelokuvasta toipuminen voi ottaa useampia päiviä, tunnen vihlaisun rinnassa pelkästään kuvittelemalla, että läheisiäni sattuu, .. Olen pyrkinyt huomioimaan nämä tunteet itsessäni, mutta nyt huomaan, että olen myös alkanut kaventaa elämääni, jotten kokisi tiettyjä tunteita. Olen löytänyt myös tunteita, joita minun ei ole niin helppo kohdata. Vihan tunnetta minun on vaikea hyväksyä itsessäni, mutta myös kohdata muissa. Olen saattanut vihastua itse, kun huomaan toisen olevan vihainen, marssia pois huoneesta, paukuttaa ovia, tömistää rappusissa, mököttää, komentaa pois silmistä tai jäädä jumiin syyllisyyden ja häpeän tunteiden kanssa. Ja kyllä, olen käyttäytynyt kuin 2 vuotias uhmaikäinen lasteni kanssa; ”räjähtänyt kuin pommi sekunnin sadasosan mittaisella sytytyslangalla”, koska minulla ei kertakaikkiaan ollut kykyä kohdata ja käsitellä kaikkia niitä tunnetiloja, joita vaatteiden päälle pukeminen minussa ja lapsissani huonosti nukuttujen öiden jälkeen herätti. Koska tunnekokemus on niin vahva, minun on ollut vaikeaa erottaa itseni tunteistani -olen samaistunut tunteisiini ja lyönyt ajatuksilla vielä bensaa liekkeihin saaden aikaan pitkäkestoisia mielialoja ja aikamoista aallokkoa. Juuri siksi, on minulle itselleni niin tärkeää kirjoittaa ylös oivalluksiani tunteiden parissa.

Tunnetaidot -mitä ne ovat ja mitä ne eivät ole

Tunnetaidot eivät ole tunteiden puuttumista, ikävien tunteiden nielaisemista, lakaisemista maton alle tai taskuun laittamista. Tunnetaidot eivät ole ikävien asioiden kääntämistä positiivisiksi ajatuksiksi tai huumoriksi. Tunnetaidot eivät ole asioiden märehtimistä, vatvomista tai antautumista tunteiden vietäväksi. Tunnetaidot eivät ole tunteiden tukahduttamista viinalla, seksillä, suklaalla tai loputtomalla suorittamisella ja työnteolla. Tunnetaidot eivät ole räjähtävää tai hyökkäävää tunteiden ilmaisua; huutamista, ovien paukuttelua, astioiden paiskomista tai toisten satuttamista. Eivätkä myöskään mykkäkoulua tai tilanteesta pois lähtemistä.

Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä havaita ja tunnistaa tunne, sekä kykyä säädellä ja ilmaista tunteita. Taito havaita ja tunnistaa tunteita on perusta itsetuntemukselle, mutta sitä tarvitaan myös hahmottamaan toisten tunteita ja onnistuneeseen vuorovaikutukseen toisten kanssa. Tunteet havaitaan kehossa. Pysähtymällä ja kehoa herkästi aistimalla voi tulla tietoiseksi erilaisista tunnetiloista ja missä kohtaa kehossa voit aistia tunteen.

Tunnetaidot vaativat rohkeutta pysähtyä kipeänkin tunteen äärelle, taitoa antaa tunteelle nimi, kykyä havainnoida tunnetta kehossa ja ymmärrystä sallia kaikki ne tuntemukset sellaisenaan. Lisäksi tarvitaan viisautta ei-identifioitua tunteen kanssa sekä lempeyttä pidellä tunteita juuri sellaisina kuin ne ovat.

Tunnetaidot omaksutaan vanhemmilta

Vauva syntyy maailmaan valmiuksilla oppia tunnetaitoja, mutta tarvitsee ohjausta ja opetusta oppiakseen niitä. Tunnetaidot omaksutaan hyvin pitkälti mallintamalla omilta vanhemmilta, ja siksi vanhemman omilla tunnetaidoilla on iso rooli lapsen tunnetaitojen kehittymisessä.

Lohdullista on, että vaikka tunnetaitomme hyvin pitkälti ovat kotoa opittuja, näitä taitoja todella voi harjoittaa myöhemminkin. Mindfulness on tunnetaitojen harjoitteluun erinomainen väline, sillä tunnetaidot edellyttävät juuri läsnäoloa, kehon havainnointia ja hyväksyntää. Itsemyötätunto auttaa ikävien tunteiden kohtaamisessa.

Tunteiden havaitsemisen esteitä

Tunne jää tiedostamatta silloin, kun siitä ei välitetä, sen äärelle ei pysähdytä tai siitä halutaan päästä eroon. Tällöin sivuutettu tunnekokemus saattaa voimistua tai nousta pintaan entistä voimakkaammin toisessa tilanteessa. Epämiellyttävä tunne on kuin pieni lapsi, joka kaipaa huomiota. Jos se ei saa sitä, sen huuto vain yltyy. Vaikka usein viitataan epämieluisten tunteiden käsittelyn vaikeuksiin, voi meidän olla yhtä vaikea sallia itsellemme myös myönteisiä tunnetiloja rakkautta, iloa, innostusta tai kiitollisuutta ja toivoa.

Toisinaan tiedostamisen esteenä voivat olla myös ajatusten ja tunteiden sekoittaminen toisiinsa. Parhaimmillaan tunteet ovat heijastumia meille tärkeistä asioista ja arvoista, mutta valitettavan usein ne sekoittuvat myös täysin vääristyneisiin ajatuksiin ja uskomuksiin itsestämme. Ajatusvääristymät ja virheelliset uskomukset voivat aikaansaada voimakkaita kehollisia tunnetiloja. Siksi on tärkeää opetella katselemaan tunteita etäämmältä, kuulemaan niiden viestit, mutta pysymään vahvasti ohjaksissa sen suhteen, minkä tunteen mukaan lähtee. Omiin arvoihin perehtyminen auttaa navigoimaan tunteiden ja ajatusten viidakossa.

Tunteiden määrittely ei ole helppoa hommaa. Ei ole helppoa tunnistaa onko kyseessä viha, vai tunne loukatuksi tulemisesta. Joskus päällimmäisen tunteen alta voi löytää sarjan epämieluisia tuntemuksia, joiden pohjalla huutelee tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja rakastetuksi – tai niinkin perustavanlaatuinen tarve kuin riittävä uni ja ravinto.

Myös puutteellinen tunnesanavarasto vaikeuttaa tunteen havaitsemista. Voi olla, että tunteelle ei löydy nimeä. Köyhimmillään tunnekokemus voi olla: ”ok tai ottaa päähän”, eikä näiden välille löydy mitään sanoja kuvaamaan tunnetta. Perustunteista pääset lukemaan edellisestä blogipostauksestani.

Tunnetaidoista tukea

Tunnetaidot ovat siis taitoa havaita ja tunnistaa sekä taitoa säädellä ja ilmaista tunteita. Kun yöunet ovat katkonaisia ja hormonit myllertävät, ei ole aina ihan helppoa olla sellainen äiti kuin haluaisi olla. Tunnetaitoja harjoittamalla voit saada etäisyyttä ikäviin tunteisiin ja oppia huomioimaan niitä hyviä hetkiä herkemmin. Arvotyöskentely sekä itsemyötätunto ovat iso apu tunteiden kanssa navigoitaessa.

<3:lla Miia

Lähteet:
Myllyviita Katja, Tunne tunteesi 2014
Laasala Hanne, Suomen Mindfulness-instituutti oy, Mindfulnessohjaaja –koulutus, 2019
Pentikäinen Arto, Kohti Arvoistasi 2014


 
 
Miia-Vauhkonen-blogi-1080x1080-pyöreä.png

Kirjoittajasta

Olen Miia Vauhkonen, pilates- ja mindfulnessohjaaja, luennoitsija ja valmentaja, hyvinvoinnin lempeä asiantuntija ja oman elämäni ihan oikea taiteilija.

Tutustutaan


Lue lisää aiheesta

Edellinen
Edellinen

Kiitollisuus – ja kuinka sitä voi harjoittaa

Seuraava
Seuraava

Tunteet ja äitiys