Tunnista todelliset energianlähteesi

vaumii blogi äitiys-02.jpg

Syksy tuntuu ja tuoksuu jo ilmassa, valon määrä alkaa väistämättä vähentyä ja kesällä ladatut akut ovat monella olleet kovalla käytöllä jo useita viikkoja. Syksy onkin omasta mielestäni hyvää aikaa hieman hiljentää, käpertyä filtin alle villasukissa ja fiilistellä kynttilän valossa.

Saman filtin alla voi vaikka tarkastella energianlähteitään ja valita tekemisensä niin, että akut pysyvätkin juuri sopivasti ladattuna. Tässä blogikirjoituksessa kerron esimerkkejä asioista ja tekemisistä, joiden olen huomannut energisoivan minua. Haastan sinua pohtimaan tunnistatko omat todelliset energianlähteesi ja syöppösi. Voisitko lisätä energiaa tuovia asioita omaan päivääsi, viikkoosi ja elämääsi, jotta pimenevä syksy ei veisi sinua mukanaan?

Tarkastele energioiden suhdetta päivässäsi

Meillä kaikilla on elämässämme energiaa vieviä ja tuovia asioita, ihmisiä, tekemisiä, paikkoja, jopa värejä ja tuoksuja. Voimme hyvin, kun tuonti ja vienti pysyvät suurinpiirtein tasapainossa. Jos mietit vaikka tätä päivää, miten nämä energiat siihen sijoittuvat? Kumpia on enemmän: energiaa tuovia vai energiaa vieviä asioita?  Kirjoita vaikka heti itsellesi kaksi listaa: toiseen energiaa vievät ja toiseen sitä tuovat ja tarkastele niiden suhdetta. Huomaa myös, että jotkin asiat voivat olla sekä energiaa vieviä, että sitä tuovia, kuten pienet lapset <3

Vaatii tarkkaavaisuutta ja jälleen läsnäoloa, tunnistaa asiat ja tekemiset mitkä uuvuttavat ja mitkä energisoivat. Kun minulla oli kaksi vaippaikäistä lasta, ja heräsin 5-8 kertaa yössä useamman vuoden ajan, uskoin että se mitä tarvitsin oli riittävästi kahvia ja jotain makeaa, joskus edes shoppailuaikaa ostoskeskuksessa, useamman lasillisen viiniä pastan kanssa tai repivän juoksulenkin jälkeisen hormoni- euforian.

Kun sitten tuli se päivä, jolloin äitiä onnisti ja sain luvan kanssa lähteä ostoksille, kotiin palasikin entistä uupuneempi ja väsyneempi äiti, jonka pinna oli ehkä vielä entistäkin kireämmällä. Vaikka join kahvia joka käänteessä, se ei pidentänyt pinnaani. Ja vaikka mieheni selvästi voimaantui juoksulenkeistään, sama taika ei tuntunut tehoavan minuun. Ostoskeskukset imivät minusta loputkin energianrippeet. Minun oli siinä väsymyksessäni vaikea nähdä mistä tämä johtui.

Tekemällä sinulle oikeita asioita lisäät energiaa

Sittemmin, kun olen oppinut kiinnittämään tähän huomiota, olen oivaltanut että minun todellisia voiman- ja energianlähteitäni ovat esimerkiksi metsäretket, jooga, valmentaminen sekä valokuvaus.

Osallistuin ystäväni kanssa joitakin vuosia sitten voimauttavan valokuvauksen kurssille. Kurssi oli kolmipäiväinen ja päättyi sunnuntaina iltapäivällä. Kun tulin kotiin kurssilta, silmät säkenöivät ja olin haljeta innosta. Viikkosiivouksen sijaan, kävin rautakaupassa, vedin maalarinteipit katonrajaan ja aloitin maalaamaan ruokahuoneemme seiniä.  Onnekseni mieheni lähti tähän energiapuuskaan mukaan kitkatta, ja parissa päivässä myös olohuone ja eteinen olivat saaneet uuden kirkkaamman maalipinnan seiniinsä. Energiaa oli vaikka muille jakaa. Se tuntui ulkopäin annetulta –niin vierasta se oli, mutta kumpusi minusta itsestäni.

Olen hemmotellut itseäni ja kehoani joogalla jo useamman vuoden ajan. Juossut kiireessä tunnille, ripustanut aivot narikkaan, istuutunut matolle ja antautunut ohjattavaksi. Hengittänyt, venynyt, hakenut balanssia ja lopulta kellahtanut kuolleen miehen asentoon koko keho väsymyksestä täristen, mutta mieli levollisena. Tunnin jälkeen leuka roikkuu, mieli on kepeä ja tekee mieli tanssahdella loskassa. Ja iltapäivällä voin vielä edistää tärkeitä asioita menestyksekkäästi.

Ja vielä ne metsäretket. Mieluiten kameran kera luonnon kauneutta tallentaen ja fiilistellen. Kotiin palaan sydän täynnä, inspiroituneena, levollisena ja energisenä. Tunnistan myös, että hyvät keskustelut ja valmentaminen saavat minut toisinaan aivan pursuamaan energiaa. Positiivisen psykologian opinnot taas tuovat mukanaan hyvää, rauhallista ja tasapainottavaa boostia.

Noh, nämä ovat vain minun esimerkkejäni, sinä voit saada energiaa aivan toisenlaisista asioista. Oleellista on siis, että nautit itse tekemisestä. Saatko kiinni mitkä asiat/ tekeminen sinua todella energisoi?

Hetken mielihyvää vai todellista nautintoa

Tajusin, että ne ihan todelliset energian puuskat liittyvät myös luonteen vahvuuksiini sekä flowtilaan, ja että ne vaikuttavat hyvinvointiini edistävästi vielä monta kuukautta jälkeenpäinkin. Ja tajusin, että jos en ole läsnä itsessäni, minun on vaikea tunnistaa eroa hetkellisen mielihyvän ja energisoivan ja voimauttavan tekemisen välillä. Ja tämä on se, missä niin monesti valitaan se helpoin reitti; Haetaan sitä nopeaa mielihyvää niin kovin, että unohdetaan keitä ollaan, minkälaisista asioista /tekemisestä aidosti vaan nautitaan sen tekemisen itsensä vuoksi –Ei siksi, miltä tuntuu SITTEN KUN joku asia on suoritettu, kun viini hetkeksi turruttaa laukkaavan mielen, tai kun kofeiini saa kehon ylikierroksille.

Sulje silmät ja mieti…

Elämään kuuluvat ne energiasyöpötkin, mutta voisitko rakentaa päiväsi niin, että energiaa tuovia asioita, ihmisiä ja tekemisiä olisi suhteessa niitä syöppöjä enemmän tai edes yhtä paljon?

Entä jos ilon ja energisyyden tunne olisi joku väri, mikä väri se sinulle olisi? Voisitko lisätä sitä kotiisi tai vaatteisiisi?

Jos energisyys olisi joku tuoksu, mikä tuoksu se sinulle olisi? Miten tämä tuoksu voisi olla arjessasi?

Jos energia olisi joku henkilö, kuka hän olisi? Voisitko nähdä häntä useammin?

Jos energia olisi joku tekeminen, mitä se olisi?

Jos energia olisi joku biisi, mikä biisi se olisi?

Toimintasuunnitelmalla energisempään syksyyn

Olet nyt tehnyt ”energiainventaariota” ja tunnistanut ehkä joitakin asioita, jotka lisäävät energiaa elämääsi. Nyt on aika tehdä toimintasuunnitelma kohti energisempää arkea; lisätä energiaa tuovien asioiden määrää suunnitelmallisesti päivääsi, viikkoosi ja elämääsi, juuri sen verran mikä tuntuu sinulle hyvältä juuri nyt. Tee se kirjaamalla ylös muutama helppo ja innostava askel, jotka voit ottaa jo lähipäivinä. Kirjaa energiaa tuovia asioita, ihmisiä ja tekemisiä myös suoraan kalenteriin, tee lappuja muistutukseksi jääkaapin oveen tai puhelimeen, ja kokeile löydätkö filtin alta energisemmän itsesi jo tänä syksynä 😉

Syyslomalle pakkaan mukaan sitruksen tuoksuista eteeristä öljyä, oivalluttavia kirjoja, joogamaton, kameran ja lankoja käsityöinspiraatiota varten. Aion retkeillä metsässä, tankata läheisyyttä ja tuijottaa takkatulta.

<3:lla Miia

Lue lisää lempeysvalmennuksesta.


 
 
Miia-Vauhkonen-blogi-1080x1080-pyöreä.png

Kirjoittajasta

Olen Miia Vauhkonen, pilates- ja mindfulnessohjaaja, luennoitsija ja valmentaja, hyvinvoinnin lempeä asiantuntija ja oman elämäni ihan oikea taiteilija.

Tutustutaan


Lue lisää aiheesta

Edellinen
Edellinen

8 kallisarvoista vinkkiä - Miten tukea kehon luonnollista palautumista lapsivuodeaikana?

Seuraava
Seuraava

Hypopressive – aivan uudenlainen tapa vahvistaa keskivartaloa