Mitä hyötyä on lempeydestä?

Miksi kukaan haluaisi oppia olemaan itselleen lempeämpi tässä maailmassa, joka ihannoi tehokkuutta, suorittamista ja jopa loppuunpalamista? Miksi kukaan haluaisi opetella pysähtymään, kun kiire on statussymboli ja sydämen ekstratykytykset arkipäivää?

Olen pitkään puhunut pehmeiden arvojen puolesta; Lempeydestä, läsnäolosta hidastamisesta, siitä miten vähemmän voi olla enemmän,... Sehän on vähän kuin soutaisi vastavirtaan -ja myönnän, että “hartiat on väsyksissä”.

Tässä blogitekstissä raotan hieman omaa hyvinvointimatkaani, jossa lempeys on ollut käänteentekijänä, ja kokoan yhteen 10 hyvää syytä harjoittaa lempeyttä itseä kohtaan.

Oman itsen pahimmasta vihollisesta

Olen itse liikkunut pahimmillaan 10 tuntia päivässä ja samaan aikaan kerryttänyt 10 ylimääräistä kiloa. Olen pahimmillaan karsinut mun ruokavaliosta gluteiinit, tärkkelyksen, maidot sekä munan, eikä se vienyt pois mun iho-ongelmia, vaan painoin 10 kiloa vähemmän kuin tällä hetkellä, elin kroonisessa stressitilassa ja kärsin univaikeuksista. Olen ohjannut 16 h pilatesta viikossa ja pyöräillyt sen päälle 10 km työmatkat suuntaansa. Olen mestarillisesti ohittanut omat tarpeeni, kun lapset olivat pieniä ja ihmetellyt mikä on tämä räjähtelevä ihmisraunio, joka minusta kuoriutui sen myötä. -Vain joitakin esimerkkejä toimintamalleistani mainitakseni.

Koen, että liikunta tai ravinto eivät kumpikaan ole kohdallani olleet “avain” terveyteen tai hyvinvointiin. Niihin ripustautuminen ei ole muuttanut elämääni parempaan suuntaan, vaan vienyt sinne toiseen ääripäähän, koska käytin niitä itseäni vastaan. Siksi en usko enää rajoituksiin tai kaiken kattaviin liikuntaohjelmiin enkä noudata tiukkoja ruokavalioita.  

“En sano, etteikö liikunta ja terveellinen ravinto olisi hyvästä tai etteivätkö ne olisi läsnä arjessani päivittäin! Sanon vain, että näitäkin oleellisempaa on se suhde mikä sinulla on itseesi, se paikka mistä käsin teet valintoja.”

Mä olen ollut itse itseni pahin vihollinen myös ajatuksissani. Kukaan muu ei ole ollut minua kohtaan yhtä ilkeä, hävytön ja ankara kuin itse olen itselleni ollut. Selvää on, että jos olen ankara itselleni, tämä on myös se malli, jonka annan lapsilleni. Haluan opettaa heille jotakin muuta.

Vasta näin jälkeenpäin ymmärrän, miten paljon olen tällä ankaruudella, arvostelevalla ja kriittisellä sisäisellä puheellani kehittänyt itselleni lisästressiä, jatkuvaa hermostollista ylivireyttä ja tätä kautta terrorisoinut omaa terveyttäni. Ajatukset todella vaikuttavat meihin ihan hormonaalisella tasolla asti.

Tämä arvosteleva sisäinen puhe on myös saanut minut luopumaan joistakin tärkeistä unelmistani. Miksi tavoitella mitään, jos en itsekään usko että voisin onnistua. Kuka rohkenee myös epäonnistua, jos itse moittii, soimaa ja pieksee itseään armottomasti virheistään.

Kohti omaa voimaa

Mulle käänteentekevää omalla hyvinvointimatkallani on ollut pysähtyminen, yhteyden löytyminen omaan kehoon sekä lempeän ystävällisyyden vahvistaminen omaa itseä kohtaan.

Olen oppinut, että kehotietoisuuden ja -yhteyden vahvistaminen ei tapahdu kovaa urheilemalla tai suorittamalla, vaan pysähtymällä ja tuomalla huomio kehon hienovaraisiin tuntemuksiin. Tiedostamalla omaa kehoa vahvemmin voi huomata, kun on väsynyt, nälkäinen, kaipaa raitista ilmaa, hiljaisuutta, läheisyyttä, liikuntaa tai vaikka yksinoloa. Mutta pelkkä tietoisuus ei vielä muuta mitään, jos mukana ei ole myös sitä lempeyttä ja ystävällisyyttä itseä kohtaan. Lempeys on sitä, että tarjoaa itselleen juuri sitä mitä huomaa tarvitsevansa. On eri asia vastata omiin tarpeisiin kuin seurata mielen haluamisia. Ne vievät sinut eri paikkoihin. Vain pysähtymällä voit oppia erottamaan nämä toisistaan.

Ja kun alkaa tarjota itselleen juuri sitä mitä tarvitsee, tulee ottaneeksi täyden vastuun omasta energiasta, tunteista ja tarpeista. Ja kun itsellä on täysi vastuu, alkaa nousta hiljalleen omaan voimaansa. Paikkaan, jossa ei olekaan olosuhteiden uhri vaan aktiivinen toimija.

Kun omat tarpeet tulevat täytetyiksi, jatkuva riittämättömyyden tuntu hälvenee. Kun sinä voit antaa riittävästi itsellesi, sinulla on mistä antaa myös muille. Lempeydestä käsin voit pyytää myös itsellesi apua kun sitä tarvitset, sillä tiedät ettei kenenkään tarvitse selvitä täällä yksinään.

Lempeys itseä kohtaan auttaa irrottautumaan myös asioista, jotka eivät tee sinulle hyvää (toimintamallit, ihmissuhteet, addiktiot,..), koska seisot itsesi puolella.

 Tarvitset lempeyttä myös, jotta voit kohdata vaikeita tunteita itsessäsi. Kun sinulla on kykyä pysähtyä, tiedostaa ja kohdata tunteesi, sinun ei tarvitse enää turruttaa niitä jatkuvalla somescrollailulla, syömisellä, seksillä, alkoholilla, shoppailulla,.. sinun ei tarvitse enää kaikin voimin koettaa vastustaa niitä tai pitää niitä poissa jatkuvalla kiireellä ja suorittamisella. Energiaa vapautuu ja voit lakata syyttelemästä muita ihmisiä tai olosuhteita omasta pahasta olostasi. 

“Lempeys on siis sitä, että annat itsellesi sitä mitä tarvitset.”

Ja kun teet näin, sun oma kuppi alkaa pikkuhiljaa täyttyä niin, että siitä läikkyy yli ja siitä riittää jaettavaksi muillekin. Sun energia kohoaa ja koet myös niitä miellyttäviä tunteita arjessasi. Tästä tilasta käsin sun on helppo olla läsnä niin itsellesi kuin muillekin, sä jaksat kuunnella ja olla kärsivällinen. Sun ei tarvitse enää tiuskia, äksyillä ja räjähdellä sun rakkaimmille. Sä voit olla se versio itsestäsi, joka haluaisitkin olla. Ja annat samalla myös muille mahdollisuuden tulla sellaiseksi kuin ovat.

10 hyvää syytä harjoittaa lempeyttä itseä kohtaan

  1. Lempeys itseä kohtaan vähentää kroonista stressiä; stressihormonien eritystä, hermoston hälytystilaa

  2. Lempeyden voimin olet tuplasti vahvempi kohdatessasi haasteita

  3. Lempeys motivoi pitkäkestoiseen hyvinvointiin johtaviin valintoihin

  4. Lempeys auttaa irrottautumaan sinulle haitallisista asioista, tavoista ja ihmissuhteista

  5. Lempeys itseä kohtaan saa sinut kääntymään toisten puoleen ja ottamaan vastaan apua

  6. Lempeys itseä kohtaan on portti omaan voimaasi

  7. Lempeys auttaa kohtaamaan tunteita rakentavasti sekä itsessä että muissa

  8. Lempeydessä itseä kohtaan voit tulla aidosti siksi joka olet ja antaa saman mahdollisuuden myös muille

  9. Lempeys itseä kohtaan vähentää riittämättömyyden tunteita

  10. Lempeydestä käsin voit alkaa luoda elämää, joka sopii juuri sinulle

Pohdittavaksi

Uskallatko sinä olla lempeämpi itseäsi kohtaan?

Mikä voisi olla pienin mahdollinen teko joka veisi sinua kohti lempeyttä?

PS. Jos olet kiinnostunut yksilöcoachauksesta kohti lempeämpää suhdetta omaan itseen ja tasapainoisempaa arkea, laita viestiä miia@vaumii.fi niin jutellaan lisää.

 

 Miia Vauhkonen

Mindfulnessohjaaja CMIF

HCA Master Coach

LCF Life Coach

Positive Psychology Practitioner

Tarjoan mindfulness-kursseja myös työyhteisöille – lue lisää!


 
 

Kirjoittajasta

Olen Miia Vauhkonen, pilates- ja mindfulnessohjaaja, luennoitsija ja valmentaja, hyvinvoinnin lempeä asiantuntija ja oman elämäni ihan oikea taiteilija.

Tutustutaan


Lue lisää aiheesta

Edellinen
Edellinen

Resepti lempeään tasapainoon

Seuraava
Seuraava

Mindfulnessharjoittelun kahdeksan kompastuskiveä