Resepti lempeään tasapainoon

Jos elät jatkuvassa ylikuormitustilassa; oman jaksamisesi äärirajoilla, pinna kireänä ja keho kipeänä, unet mitä sattuu ja kortisolit koholla,.. Niin miten pääset ulos tästä kierteestä? Mitä siihen tarvitaan, että arki voisi tuntua tasapainoiselta ja lempeältä; että voisit olla se lempeä ja läsnäoleva versio itsestäsi? Miten kitkeä jatkuva kiireen tuntu arjesta ja vähentää konflikteja ihmissuhteissa? Tai luoda lapsille sellainen lapsuus, jota on ihana muistella?

Tähän kysymykseen annan sinulle vastauksen tässä postauksessa, jossa pohdin erikseen mitä tarvitaan ennen muutoksen aloittamista, mitä tarvitaan sen aikana ja mistä lempeä tasapainon tunne syntyy. Tätä pohdin nyt coachingin näkökulmasta niin kuin sitä itse teen eli hyödyntäen mindfulnessin sekä ratkaisukeskeisen coachingin työkaluja muutoksen tukena. Toisinaan tarvitsemme myös muutoksia olosuhteissa, mutta se mihin keskityn tässä kirjoituksessa on muutokset, joita voimme tehdä omissa ajatus- ja toimintamalleisseimme.

Ennen muutosta

Tarvitaan kykyä pysähtyä ja tiedostaa mitä minulle aidosti kuuluu; miten voi minun keho, sielu ja mieli? Vain sellainen kipu jonka voimme tiedostaa, voi meitä liikuttaa. Jos me ei tiedosteta voivamme huonosti, mikään ei muutu. Moni meistä on kuitenkin tosi taitava turruttamaan ja välttelemään arjessaan kaikkea sitä mikä auttaisi huomaamaan omat vaikeat tunteet, ajatukset ja kehon kuiskaukset. Tässä auttelee kaikenlaiset addiktiot ja jopa kalenterin täynnä pitäminen aamusta iltaan.

“Vain sellainen kipu, jonka voimme tiedostaa, voi meitä liikuttaa.”

Tarvitaan nöyryyttä myöntää, että en ole missä haluaisin olla ja että yksin en osaa tästä ulos. Tässä on lopulta kyse tämän hetken hyväksymisestä; Siitä että sen sijaan että vastustamme kaikin voimin sitä mitä on, voimme laskea aseet ja todeta että NYT ON NÄIN. Vastustamalla sitä missä olemme ja keitä olemme, tulemme päätymään eri paikkaan, kuin hyväksymällä sen missä ja millaisia olemme nyt. Hyväksynnästä käsin sinä voit nähdä useampia keinoja vaikuttaa asioihin.

Ehkä tarvitaan myös riittävä määrä turhautumista siihen mitä arki nyt on: se että mitta on täysi jatkuvaa kiirettä ja kiristelyä, huonosti nukuttuja öitä, omien tarpeiden sivuuttamista, itsesi pienentämistä, jatkuvaa väsymystä, kipuja ja kolotuksia, …  Olet ehkä jo yrittänyt aikasi omin avuin, käynyt nettikurssit, lukenut kirjat, täytellyt työkirjasi, mutta nyt olet valmis ottamaan vastaan apua ja olemaan itse se muutos.

Ajattelen että tarvitaan myös ymmärrys siitä, että minun ei tarvitse tyytyä tähän. Ansaitsen parempaa. Pystyn parempaan. Ja että on OK pyytää ja vastaanottaa apua.

Minun ei tarvitse tyytyä tähän. Ansaitsen parempaa. Pystyn parempaan. Ja että on OK pyytää ja vastaanottaa apua.”

Sitten on tietysti se että löytää oikean menetelmän ja ihmisen auttamaan. Mä ajattelen että tänä päivänä tarjolla on monenlaista apua ja osaamista. Coaching on luonteeltaan tavoitteellista ja ajattelen, että se sopii hyvin silloin, kun sinulla on halu kehittää itseäsi. Oleellista on että voit luottaa ihmiseen, jonka kanssa työskentelet; että sinun on mahdollista rentoutua, olla mahdollisimman rehellinen ja tuntea tulevasi kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Monet coachit, kuten minäkin, tarjoavat maksuttoman aloituskeskustelun, jossa on mahdollista tutustua coachingiin ja coachiin ja vasta tämän pohjalta päättää mahdollisesta yhteistyöstä.

Ja sitten se vaatii sen että otat yhteyttä tavalla tai toisella. Tämä on monesti se kaikkein vaikein askel ottaa. Vaatii rohkeutta ja vahvaa itsemyötätuntoa lähteä kurottautumaan kohti jotain parempaa ja kohti toisia ihmisiä, kun itsellä on vaikeaa. Tähän siis lämmintä kannustusta jokaiselle, joka pohtii onko nyt oikea aika tai uskallanko.

Mitä tarvitaan muutosprosessissa

Coachingprosessille tarvitaan selkeä suunta, jota kohti halutaan olla menossa. Tarvitaan konkreettinen tavoite, joka tuntuu haastavalta mutta ei täysin mahdottomalta saavuttaa.

Tarvitaan myös erittäin hyvä syy, miksi tämä muutos on sinulle niin tärkeä että olet valmis näkemään vaivaa ja käyttämään aikaasi sen saavuttamiseksi. Ja tämä syy on syytä pitää mielessä koko matkan ajan.

Tarvitaan lujaa sitoutumista niiden taitojen vahvistamiseen, joita eteenpäin vievien askelten ottaminen vaatii. Joka päivä ja monta kertaa päivässä ja niin pitkän aikaa, että taidot muodostuvat osaksi olemisen tapaa. Tämä on se minkä ylläpitämisessä tarvitaan tukea.

“Kaikki me olemme oppineet suorittamaan, mutta onko kukaan opettanut meitä sitoutumaan omaan itseemme tai hyvinvointiimme?”

Tarvitaan viikottain ja päivittäin pieniä konkreettisia tekoja, jotka askel askeleelta vievät sinua kohti tavoitetta arjessasi. Muutos syntyy toimimalla eri tavoin kuin aiemmin. Se voi yhtälailla tarkoittaa sitä, että teemme jotakin vähemmän tai enemmän, mutta jos mikään ei muutu, mikään ei muutu.

Tarvitaan myötätuntoa itseä kohtaan, jotta voi asettua itsen puolelle omassa elämässään ja muutoksen haasteissa. Sillä jos muutoksen tekeminen olisi pelkästään helppoa, olisit jo tehnyt sen.

Tarvitaan tervettä vihaa, aggressiota, vanhoista malleista irrottautumiseen uudestaan ja uudestaan.

Ja tarvitaan tukea, kannustusta ja sitä että joku uskoo sinuun silloinkin kun sinusta tuntuu, että tästä ei tule mitään.

Lempeän tasapainon tunteen löytämiseksi

Oleellista on ymmärtää että tasapaino ei ole staattinen tila, joka kerran löydyttyään on ja pysyy, vaan tasapaino on jatkuvaa tasapainoilua. Se vaatii siis koko ajan tietoisuutta omasta itsestä ja tarvittavien korjausliikkeiden tekemistä arjessa. Tässä ei tulla koskaan valmiiksi, mutta tämä on taito, jonka voit oppia ja jota voit hyödyntää lopun elämääsi.

“Tasapaino ei ole staattinen tila, joka kerran löydyttyään on ja pysyy, vaan tasapaino on jatkuvaa tasapainoilua.”

Tasapainon tunne arjessa syntyy vahvistamalla turvan ja yhteyden tuntua.  

Tähän turvan ja yhteyden tuntuun tarvitaan vahvaa kehoyhteyttä eli sitä että voimme aistia kehomme hienovaraisia tuntemuksia, voimme löytää miellyttäviä tuntemuksia sekä olla vaikeiden tuntemusten kanssa. Tämä on itsetuntemuksen ja tunnetaitojen perusta, joka monilla on katkolla. Elämme päissämme suurimman osan ajasta ja koetamme ratkoa kaikki ongelmat mielessämme. Itse ajattelen että keho on se paikka, josta voit löytää rauhaa mielen myrskyjen keskellä. Ja keho on se reitti, jolla voit tasapainottaa hermostoasi, vaikuttaa hormoneihisi ja mieleesi. Siksi mun valmennuksissa keho on keskeinen työkalu.

Tarvitsemme myös taitoja tiedostaa hermoston erilaisia tiloja ja säädellä niitä, jotta edes pääsemme tilaan, jossa voimme nähdä uusia mahdollisuuksia ajatella ja toimia, oppia ja oivaltaa, olla yhteydessä itseen ja muihin.

Hermoston tila vaikuttaa suoraan käyttäytymiseesi, tunteisiisi ja jopa ajatuksiisi. Mutta sinä voit vaikuttaa hermostosi tilaan.”

Tarvitaan tietysti myös energiaa muutoksen tekemiseen. Jos akku on aivan tyhjä on syytä tarkistaa, mihin energiaa kuluu ja mistä sitä saa, ja tarkastella mitä voit tehdä paremman energiatasapainon saavuttamiseksi. Sinä voit säädellä energioitasi ja vaikuttaa niiden laatuun.

Tarvitaan selkeyttä siihen mikä on oikeasti minulle tärkeää, jotta voisimme toimia arvojemme mukaan, vaikka ajatukset ja tunteet olisivat “umpisolmussa”. Moni meistä sinkoilee arjessaan tunteittensa tai ajatustensa ohjaamina, ymmärtämättä että nämä molemmat voivat ohjata meitä harhaan hyvinvoinnin polulta.

Tarvitaan siis parempia keinoja olla sen kanssa mitä on, vaikkei se olisi miellyttävää, sillä nyt on pakko myöntää että vanhat keinot eivät ole tähän elämäntilanteeseen riittäviä ja myös muutos nostaa esiin vaikeita tunteita ja stressaavia ajatuksia.

Tarvitaan omien ydinuskomusten kyseenalaistamista ja uusien muotoilua tukemaan uudenlaista olemisen tapaa. Jokaisen toimintamallin takana vaikuttaa jokin ajatus, jota pidämme totuutena. Näiden “totuuksien” horjuttaminen antaa tilaa myös toimia toisella tavalla.

“Paras vastalääke vaativuudelle on lempeys.”

Paras vastalääke vaativuudelle on lempeys. Monesti ylikuormituksen partaalle ohjaa hyvin vaativa sisäinen ääni, jolle tehokkain vastalääke on ystävällisyyden, lempeyden ja myötätunnon vahvistaminen itseä kohtaan sanoissa, teoissa ja kosketuksen kautta.

Tarvitaan tutustumista omiin rajoihin, niihin joiden jatkuvasta laiminlyömisestä ja sivuuttamisesta  ylikuormitus osin johtuu. Meidän täytyy alkaa nähdä missä kohtaa omat rajamme menevät, miten sen voi huomata ja miten niistä voi pitää kiinni loukkaamatta muita.

Lopuksi

Tämä on siis se mitä mielestäni tarvitaan lempeän ja tasapainoisen arjen luomiseen ja jatkuvan ylikuormituksen kierteestä ulos pääsemiseen. Ja tämä on se missä voin sinua auttaa. Voin ottaa kopin muutosprosessin hallinnasta, auttaa sinua pysähtymään itsesi äärelle ja tarjota sulle ne työkalut ja harjoitukset, jotka vievät sua eteenpäin matkallasi. Voin auttaa sut ylös kun epäonnistut, tai työntää sut sen esteen yli, johon tavallisesti muutoksen tekeminen tyssää. Voin auttaa sua kuulemaan oman viisautesi, luottamaan enemmän itseesi ja löytämään sitä kuka todella olet kaiken suorittamisen ja vaativuuden alla. Voin tuoda sitä tarvittavaa lempeyttä ja läsnäoloa, tukea ja kannustusta, jota et ehkä saa sun läheisiltä. Ja antaa sulle kuuntelevat korvat, aikaa ja ymmärrystä siihen missä olet.

Jokaisen matka on uniikki ja omanlainen ja etenee omaan tahtiinsa, siksi tarjoamani valmennus ei etene tietyssä ennalta määrätyssä järjestyksessä, vaan sinun tarpeisiisi vastaten ja sinun ehdoillasi.

Lämmöllä,

Miia

 Miia Vauhkonen

Lyhytterapeutti (2025)

Mindfulnessohjaaja CMIF

HCA Master Coach

LCF Life Coach

Positive Psychology Practitioner

PS. Jos olet kiinnostunut yksilöcoachauksesta kohti lempeämpää suhdetta omaan itseen ja tasapainoisempaa arkea, laita viestiä miia@vaumii.fi niin jutellaan lisää.

 Tarjoan mindfulness-kursseja myös työyhteisöille – lue lisää!


 
 

Kirjoittajasta

Olen Miia Vauhkonen, pilates- ja mindfulnessohjaaja, luennoitsija ja valmentaja, hyvinvoinnin lempeä asiantuntija ja oman elämäni ihan oikea taiteilija.

Tutustutaan


Lue lisää aiheesta

Seuraava
Seuraava

Mitä hyötyä on lempeydestä?